Mutatia MTHFR de tip 677
Dupa cum am promis in articolul MTHFR 677 si de ce e bine sa iti cunosti mutatiile genetice, prin acest articol incep seria articolelor dedicate fiecarei mutatii in parte, incercand sa adun informatiile de baza si cele mai relevante din punct de vedere al diagnosticului de laborator si clinic.
Acest articol este dedicat in extenso mutatiei genei MTHFR de tip 677, despre care am mai scris si in:
- Diagnostic genetic – partea de diagnostic de laborator
- Despre MTHFR, functii, mutatii – functia normala a enzimei MTHFR si in prezenta mutatiei 677, procesul de metilare normal si in prezenta mutatiei 677
- MTHFR 677 si de ce e bine sa iti cunosti mutatiile genetice – atitudinea practica de urmat in cazul prezentei mutatiei 677.
Introducere
Ce inseamna MTHFR? Atat gena, cat si proteina cu functie enzimatica care este sintetizata pe baza ei, se numesc MTHFR sau Metilen-Tetra-Hidro-Folat-Reductaza, cu locatie citogenetica pe cromozomul 1. (1)
Polimorfismul MTHFR C677T se refera la substitutia citozinei (C) cu timina (T) in pozitia 677 din regiunea genei MTHFR din lantul ADN.
Prezenta nucleotidului de tip citozina este cunoscuta ca varianta normala sau wild-type a genei intrucat majoritatea populatiei are aceasta varianta. Prezenta nucleotidului de tip timina este cunoscuta ca varianta mutanta a genei.
Intrucat este modificat (inlocuit) un singur nucleotid, aceaste mutatie sau varianta se mai numeste si SNP (single nucleotide polymorphism).
Proteina cu rol enzimatic MTHFR corespunzatoare va avea in structura ei la pozitia 222 aminoacidul valina in loc de aminoacidul alanina (aflat la majoritatea populatiei), prescurtat cu Ala222Val.
Mod transmitere mutatie parinti-copii
O persoana poate prezenta mutatia MTHFR de tip C677T :
- o singura mutatie pe un singur cromozom, mostenita de la un singur parinte – persoana heterozigota (o gena normala si una mutanta)
- doua mutatii, pe ambii cromozomi, dubla mutatie, mostenite de la ambii parinti – persoana homozigota (ambele gene mutante).
Daca in cazul mutatiei heterozigote, sansa ca una din gene sa fie “citita” si pe baza ei sa se faca sinteza de enzima corespunzatoare este de 50%, in cazul mutatiei homozigote organismul nu va avea la dispozitie decat gene mutante, iar efectul clinic va fi 100%, neputand fi compensat.
Capacitatea functionala a enzimei MTHFR scade in functie de numarul mutatiilor 677 si de asocierea cu mutatia 1298:
Tabel 1 – Activitatea enzimatica reziduala a MTHFR in functie de mutatiile prezente
- O mutatie: MTHFR C677T heterozigota (677 CT), identificata pe buletine de analiza +/-, este prezenta mutatiei doar pe un cromozom, persoana a mostenit o alela mutanta de la un parinte si o alela normala de la celalalt. Determina o scadere a functiei enzimatice cu 30-40%, persoana avand o capacitate reziduala de 60-70%.
- Doua mutatii: MTHFR C677T homozigota (677 TT), identificata pe buletine de analiza +/+, este prezenta mutatiei pe ambii cromozomi adica persoana a mostenit cate o alela mutanta de la fiecare parinte. Determina o scadere a functiei enzimatice cu 70%, persoana avand o capacitate reziduala de 30%.
- Doua mutatii: MTHFR heterozigot compus C677T si A1298C (677 CT & 1298 AC) este prezenta mutatiei 677 pe un cromozom si a mutatiei 1298 pe celalalt. Determina o scadere a functiei enzimatice cu 50-60%, persoana avand o capacitate reziduala de 40-50%. Este cea mai grava situatie, cu scaderea marcata a functiei MTHFR in ambele reactii mediate de aceasta.
- Tripla mutatie este foarte rara, combinatiile de mai jos avand fiecare o prevalenta de :
- MTHFR homozigota 677TT & MTHFR heterozigota 1298AC – 0.05% in populatie
- MTHFR heterozigota 677CT & MTHFR homozigota 1298CC – 0.03%% in populatie.

sursa foto (2)
Ca diagnostic de familie, este important ca ambii parinti sa fie testati pentru prezenta mutatiilor MTHFR, intrucat aceste mutatii sunt frecvente in populatie, iar in cazul heterozigotiei pentru ambii parinti, sansele pentru copii de a mosteni alela mutanta sunt de 25% normal, 50% heterozigot si 25% homozigot.
Acest diagnostic pentru ambii parinti, inclusiv pentru tata, se impune in cazul familiilor cu istoric de multiple sarcini pierdute fara cauza precizata.
Enzima MTHFR este implicata in doua reactii esentiale pentru dezvoltarea si functionarea normala a organismului:
- reactia forward cu sinteza de metilfolat (5-MTHF) – afectata in special de mutatia C667T
- reactia backward cu sinteza de tetrahidrobiopterina – afectata in special de mutatia A1298C.
Intrucat mutatia detip C677T afecteaza in special reactia forward, voi insista pe detaliile legate de aceasta.
Reactia forward a enzimei MTHFR sau sinteza de metilfolat
Functia normala la persoanele cu MTHFR 677 CC
Reactia forward a enzimei MTHFR:
- transforma molecula de 5,10-Metilen THF (5,10 Metilen Tetra-Hidro-Folat) in molecula de metilfolat (5-Metil Folat / 5-Metil Tetra-Hidro-Folat / 5-Metil THF / 5-MTHF)
- reactia are loc numai in prezenta cofactorilor: vitaminei B2, vitaminei B3
- reactia este inhibata de: dihidrofolat (DHF), acid folic, SAMe, radicali liberi de oxigen, CDR (cell danger response, sulfasalazin, fenitoin.
- reactia de stimulata de omega 3, metionina scazuta.
Metilfolatul este forma activa biologic de folat, este principala forma de folat circulant, trece bariera hemato-encefalica, se cupleaza la receptorii celulari si are efect metabolic celular.
Dupa cum se observa in imaginea de mai jos, sunt necesare multiple reactii enzimatice incepand cu primul pas (folati alimentari / acid folic) pana la produsul final de reactie, metilfolat. Reactiile enzimatice sunt descrise pas cu pas detaliat in articolul Acid folic sau metilfolat?
Pentru sinteza de metilfolat este obligatoriu ca TOATE aceste reactii sa functioneze normal, este obligatorie absenta de mutatii genetice pentru oricare din enzimele implicate, dar se stie ca numai pentru enzima MTHFR aproximativ 60% din populatia caucaziana are prezenta mutatia MTHFR 677 hetero+homo zigot.
Aceste ciclu de reactie avand ca produs final metilfolat se numeste ciclul folatului.
sursa foto (3)
Functionare deficitara la persoanele cu MTHFR 677 CT sau TT
Functionarea deficitara a reactiei forward a enzimei MTHFR, eventual si a intregului ciclu de conversie din folati alimentari/acid folic in metilfolat, va duce la scaderea sintezei de metilfolat.
Per ansamblu, cauzele de scadere a concentratiei serice si intracelulare de metilfolat sunt:
- prezenta de mutatii homo/hetero zigote pe una sau mai multe din genele implicate in lungul sir de reactii care duc la sinteza metilfolat:
- cea mai cunoscuta e MTHFR 677 sau
- un cumul de mutatii pe aceste gene
- prezenta de inhibitori pe receptorii de folat:
- de precizat ca acidul folic nemetabolizat (UMFA) actioneaza competitiv pe receptorii pentru folat, avand o capacitate de cuplare mai mare decat metilfolatul pe receptori. De aceea administrarea de acid folic la purtatorii de MTHFR 677 este contraindicata, neputand face reactie de de cuplare pe receptorii celulari cu efect clinic (4), (5)
- prezenta de inhibitori pe enzimele implicate
- acidul folic
- dihidrofolat
- scaderea aportului alimentar de folati (legume verzi nepreparate termic, fasole, linte, vezi nutritiondata.self.com)
- scaderea concentratiei de cofactori: deficienta nutritionala de vitamine (B2/riboflavina, B3/niacin).
- administrarea de medicamente care scad nivelul de folat (6):
- metotrexat (antagonist de folat)
- anti-inflamatoare non-steroidiene: ibuprofen (inhibitor competitiv) (7)
- contraceptivele orale scad nivelul de folat (8), (9)
- colestiramina (efect de cuplare cu colesterolul, vitamine liposolubile A, D, K si folat in intestin)
- anti-epileptice (antagonisti de folat): carbamazepina, oxcarbazepina, fenitoina si acid valproic
- medicamentele care contin sulf si inhiba dihaidrofolatreductaza (sulfametoxazol, sulfasalazina)
- antagonistii de receptor H2 din celulele gastrice vor determina scaderea absorbtiei de folat (cimetidina, ranitidina etc.) prin cresterea pH-ului gastric peste nivelul de 5.5-6 (nivel optim absorbtie folat) (10), (11)
Rolurile metabolice ale moleculei de metilfolat
Molecula de metilfolat este implicata mai departe in multiple reactii enzimatice, dintre care mai jos voi insista pe cele mai cunoscute.
1. Reactia de reciclarea a homocisteinei in metionina (ciclul metioninei)
Homocisteina (“the bad guy”) este transformata in metionina (“the good guy”) in prezenta metilfolatului si metilcobalaminei (vitamina B12 de tip metil).
Deficienta de metilfolat (sau/si de B12) in aceasta reactie va duce la o deficienta a activitatii enzimei Metionin Sintetaza cu acumularea de homocisteina (vezi imaginea de mai jos) in circulatie cu efect toxic vascular (12), cu risc crescut trombotic si evenimente cardiovasculare – tromboze venoase, tromboflebite, trombembolism pulmonar, tromboze placentare etc.
Daca persoana care prezinta mutatie MTHFR 677 va asocia si alti factori de risc pro-trombotic (fumat, sedentarism, imobilizare prelungita, sarcina, administrare de contraceptive orale, alte mutatii asociate de ex. factor V Leiden/factor II 20210, anticorpi de tip anticoagulant lupic etc.) atunci riscul de a dezvolta o tromboza clinica este mult marit.
sursa foto (13)
2. Reactia de sinteza a lantului ADN
Molecula de metilfolat doneaza gruparea metil si redevine tetrahidrofolat THF, care va forma 5.10 metilen-tetrahidrofolat si va intra in ciclurile de sinteza a ADN.
Deficienta de metilfolat in aceasta reactie poate duce la tulburari in dezvoltarea fetala (14) la femeile gravide purtatoare de mutatie MTHFR 677 in special homozigota, prin deficienta in sinteza ADN care este asociata cu defectele de tub neural (15), (16).
3. Reactia de generare a moleculei de SAMe prin ciclul metioninei
Intregul ciclu al reciclarii metioninei are ca scop sinteza de SAMe, care este donorul universal de metil (CH3-), care este implicat in reactii de metilare a ADN si ARN, a neurotransmitatorilor, a fosfolipidelor etc, cu rol global pentru intreg organismul.
Rolul SAMe:
- Metilarea nucleotidelor din lant ADN:
- biosinteza (22):
- Norepinefrina + SAMe -> Epinefrina
- Fosfatidil-etanolamina +SAMe -> Fosfatidil-colina (cunoscuta si ca lecitina)
- Acetil-serotonina +SAMe -> Melatonina
- Guanidinacetat +SAMe -> Creatina
- metilarea prin SAMe este o etapa in stabilizarea proteinelor, inclusiv pentru mielina, la nivel de sistem nervos central si periferic (22)
- controleaza raspunsul organismului la stresul oxidativ (22), prin controlul cantitatii de homocisteina care va merge pe calea transulfurarii si va sintetiza glutation, cel mai important antioxidant, avand astfel un rol in:
- detoxifierea toxinelor din mediu
- infectii.
Deficienta de SAMe
Deficienta metabolica de grupari de metil va duce la:
- metilare deficienta (hipometilare) (23)
- ADN embrionar cu modificari epigenetice de dezvoltare la embrion (24), sindrom Down (25)
- ADN adult care se intalneste in cancer si aging ca hipometilare generala a genomului (24), (26), (27)
- ADN viral inserat in genom, cu activarea expresiei secventelor virale inserate in genom si astfel re-activarea acestor infectii latente (27), (28), (29)
- sinteza scazuta a neurotransmitatorilor (30)
- scaderea sintezei de mielina, cu boli neurologice demielinizante (scleroza multipla) (6), (31)
- detoxifierea scazuta de xenobiotice (32)
- scaderea functiei imune (33)
- metabolizarea scazuta a hormonilor (34)
Diagnosticul de laborator
Partea de diagnostic de laborator genetic pentru detectia mutatiei MTHFR 677 este descrisa pe larg in articolul Diagnostic genetic.
Suplimentar, se pot face teste de laborator pentru evidentierea capacitatii functionale restante sau in caz de suplimentare cu metilfolat pentru monitorizare:
- folati serici este un test nespecific pentru metilfolat intrucat testul sumeaza toate tipurile de folat seric
- folat eritrocitar care arata statusul concentratiei de folat intracelular, mult mai relevant decat cel seric
- homocisteina serica
- vitamina B12 serica (metilcobalamina)
- hemograma cu urmarirea indicilor eritrocitari (VEM creste in deficienta de folat/B12)
- raport SAMe:SAH
- testul genetic ancestry.com sau altul asemanator pentru cunoasterea tuturor mutatiilor asociate, necesare pentru diagnostic personalizat (ex mutatiile COMT pentru tratamentul cu metilfolat si alti donori de grupari metil) si interpretarea lui cu Strategene, software-ul dezvoltat de dr Ben Lynch.
Conditiile medicale asociate
Este important de notat ca mutatia MTHFR 677 poate sa NU aiba simtomatologie clinica.
Mutatia MTHFR 677 poate fi asociata cu urmatoarele simptome si conditii medicale (35), (36), (37)
- accident vascular cerebral
- infarct miocardic
- hiperhomocisteinemia
- ateroscleroza
- toxicitate indusa de metotrexat
- toxicitate indusa de oxid nitric
- defecte de tub neural
- pre-eclampsie
- tromboze vasculare
- tromboflebita periferica
- tromboembolism pulmonar
- avorturi spontane recurente
- spina bifida
- anencefalie
- sindrom Down
- cancer.
Importanta evaluarii holistice: factorii genetici si epigenetici
Daca pana aici am scris despre ce inseamna aceasta mutatie la nivel genetic, statistic, metabolic si clinic, cred ca este important de adaugat un lucru esential si anume ca desi suntem construiti pe seama genelor mostenite de la parinti (baza genetica), in ultimii ani s-au descoperit si alti factori la fel de importanti care moduleaza expresia genelor, si anume factorii din mediu: nutritionali, psihologici, stabilitatea financiara, expunerea la toxice, la medicamente, la infectii etc., acestia alcatuind baza epigenetica care contribuie la formarea si functionarea organismului.
Daca genetica nu poate fi schimbata deoarece genele sunt fixe, le mostenim de la parinti si le transferam la generatia urmatoare, factorii epigenetici sunt modificabili, fiind reprezentati de alegerile voluntare si constiente pe care le facem prin stilul de viata ales.
Desi statistic, populatii diferite au aceeasi frecventa in populatie a mutatiilor MTHFR, cele care adopta un stil de viata sanatos, in care factorii epigenetici moduleaza pozitiv expresia diferitelor alele mostenite, vor prezenta clinic mai putine simptome si conditii medicale tipice pentru mutatiile MTHFR (38).
Aceasta combinatie intre genetica si epigenetica explica diferentele intre persoane si populatii, care desi prezinta aceeasi/aceleasi mutatie/i, vor avea simptome clinice diferite.
sursa foto (38)
Atitudinea preventiva & terapeutica si stilul de viata
Avand in vedere ca mutatiile genetice sunt fixe, sunt prezente de la conceptie si nu se pot schimba pe durata vietii persoanei purtatoare, tratamentul preventiv al complicatiilor si tratamentul de mentinere in parametrii optimi metabolici trebuie sa fie permanent.
Suplimente recomandate
Printre recomandarile (40) indicate celor care prezinta mutatia MTHFR sunt si:
1.EVITAREA completa a acidului folic:
- citirea cu atentie a prospectelor medicamentelor, vitaminelor si multivitaminelor si evitare a celor cu acid folic
- verificarea etichetelor alimentelor intrucat unele sunt fortificate cu acid folic, indeosebi cele aduse din tarile vestice, unde se adauga in faina de grau acid folic
2. Daca este necesar, tratamentul medical de suplimentare cu metilfolat, la care trebuie sa se tina seama de:
- statusul mutatiilor genelor COMT si VDR, intrucat persoanele care au activatate scazuta de metabolizare a gruparilor metil nu vor putea tolera metilfolatul – pentru a afla statusul acestor gene trebuie efectuata testarea ancestry.com/dna/ intrucat nu stiu sa se testeze in Romania COMT sau VDR
- tratamentul cu alte suplimente ce contin grupari metil (DMG, TMG, MSM, metil B12, SAMe, theanina) pentru a nu supra-incarca cu grupari metil
- alimentele ce contin grupari metil primite (ceai verde, cafeina, curcumina).
3. Evitarea completa a medicamentelor care scad suplimentar nivelul de folat (41):
- metotrexat (antagonistii de folat)
- anti-inflamatoare non-steroidiene: ibuprofen (inhibitor competitiv) (42)
- medicamentele care contin estrogen (contraceptivele orale), care scad nivelul de magneziu, B2, B6, folat
- colestiramina (efect de cuplare cu colesterolul, vitamine liposolubile A, D, K si folat in intestin)
- anti-epileptice (antagonisti de folat): carbamazepina, oxcarbazepina, fenitoina si acid valproic
- medicamentele care contin sulf si inhiba dihidrofolatreductaza (sulfametoxazol, sulfasalazina)
- antagonistii de receptor H2 din celulele gastrice vor determina scaderea absorbtiei de folat (cimetidina, ranitidina etc.) prin cresterea pH-ului gastric peste nivelul de 5.5-6 (nivel optim absorbtie folat) (10), (11)
4. Testarea in laborator a nivelului de homocisteina serica pentru monitorizare evolutie
5. Suplimentare cu ulei de peste cu acizi grasi omega 3 EPA si DHA care sustin functia forward enzimei MTHFR. Suplimentare cu acizi grasi esentiali omega 3 DHA si EPA, extrem de importanti in dezvoltarea si functionarea normala a sistemului nervos & retinei.
DHA este un lipid major structural in creierul si retina umana, reprezentand aproape 97% din toti acizii grasi omega 3 in creier si 93% in retina.
DHA este extrem de important pentru dezvoltarea fetala a creierului si retinei in timpul celui de-al treilea trimestru si continuand pana la 18 luni dupa nastere.
EPA probabil ca sustine transportul trasplacentar de DHA si absorbtia intracelulara.
Pentru dezvoltarea neurologica normala a fatului, femeile gravide au un necesar zilnic minim de:
- 450 mg DHA
- 250 mg EPA.
Eu folosesc si recomand uleiul de peste EQ Pure Arctic Oil produs de firma norvegiana Eqology din cod salbatic arctic.
Acest ulei de peste contine la 10ml de ulei o cantitate de 1390 mg de Omega 3 (din care 690 mg de DHA si 490 mg EPA) cu un continut de 84% DHA si EPA, 2lingurite de cate 5ml asigurand astfel necesarul zilnic pentru acizii grasi DHA si EPA.
Indicele TOTOX (gradul de rancezire) este cel mai bun de pe piata, in functie de lot intre 6-8, unde majoritatea uleiurilor de peste au indice TOTOX de peste 9,3.
Persoanele interesate sa isi achizitioneze acest ulei de peste:
- pot cumpara direct de pe website-ul Eqology, contul de client se face apasand pe butonul de comanda online din dreapta folosind ID-ul meu de sponsor
- ma pot contacta si pe grupul de facebook.
Bonusuri acordate membrilor echipei mele Eqology:
☘ informatii detaliate despre beneficiile consumului de Omega 3
☘ informatii detaliate despre beneficiile folosirii de vitamina K2
☘ informatii detaliate despre folosirea testelor Ratio Omega 6:Omega 3 EQ
☘ informatii detaliate in domeniul mutatiilor genei MTHFR si ciclul metilarii.
6. Eventual suplimentare cu B12 pentru sustinerea MTR/MTRR si pentru o buna functionare a ciclului metilarii cu un nivel normal de homocisteina serica.
Se foloseste B12 de tip metil/adenozil/hidroxi cobalamina si NU se foloseste B12 de tip cian-cobalamina. Am detaliat motivele in articolul Ciancobalamina si MTHFR 677: contraindicatii si alternative.
Ciancobalamina este o forma de vitamina B12 care contine gruparea toxica cian, care este metabolic inactiva, si care pentru a deveni activa trebuie convertita in metilcobalamina, astfel necesitand prezenta unei grupari metil.
In loc ca organismul matern sa primeasca o grupare metil, sub forma de metilB12, atat de necesara, primeste o grupare cian care este toxica si care va consuma o grupare metil.
Astfel administrarea de cianB12 va duce la carenta de grupari metil si este o povara metabolica.
7. Suplimentare cu TMG (tri-metil-glicina) pentru a sustine functia BHMT in ficat si rinichi si a normaliza nivelul homocisteinei serice.
8. Suplimentare cu vitamina B2 (FAD+/FADH2 – Flavin Adenine Dinucleotide produs din Riboflavina) care este un cofactor redox critic pentru functia enzimei MTHFR. (43)
Mutatia MTHFR677 duce la disocierea complexului FAD+/FADH2 – enzima MTHFR si aceasta este cauza pentru care enzima mutanta MTHFR functioneaza atat de deficitar.
Aportul de B2 va sustine functia enzimei MTHFR de sinteza de metilfolat.
Dieta si stil de viata
1. Preventia trombozelor prin evitarea factorilor generali de risc pro-trombotici:
- fumat,
- sedentarism,
- obezitate
- imobilizare prelungita
- hipercolesterolemie
- hipertrigliceridemie
2. Dieta sanatoasa, echilibrata si proaspata:
- fara mancare conservata (veche, aditivi, cu posibila contaminare cu aluminiu)
- fara mancare doar afumata si nepreparata termic
- fara alimente de orginale animala in stare cruda (maioneza cu ou crud, icre, sushi, peste doar afumat),
- fara junk food
- fara alimente modificate genetic
- fara cereale & legume cultivate cu erbicide
- fara seafood (creveti, caracatita, scoici etc) datorita riscului de contaminare cu mercur.
3. Dieta bogata in vitamina tip B2 (cofactor pentru enzima MTHFR):
- Migdale
- Asparag
- Frunze de sfecla rosie
- Oua
- Ciuperci
- Seminte de soia (originale, nonGMO)
- Spanac
- Tempeh
- Carne de curcan
- Iaurt
4. Aport suficient de fructe si legume BIO, proaspete, neprocesate termic pentru pastrarea continutului de folat natural, fara aport de pesticide, erbicide.
5. Fara alcool, deoarece creste homocisteina serica si creste consecutiv riscul de a dezvolta o tromboza.
6. Scaderea aportului de alimente bogate in metionina (carne si derivate), daca nivelul de homocisteina e marit.
7. Cosmetice si produse de ingrijore personala doar BIO, fara produse de sinteza petro-chimice (din petrol).
8. Folosirea de detergentilor de vase si de rufe bio, intrucat hainele sunt in contact direct cu pielea.
9. Scaderea expunerii la toxine:
- fara plastic (cu BPA) in contact direct cu alimentele prin obiceiul de a manca, bea, pastra alimente/bauturi in cutii de plastic
- fara carne crescuta cu hormoni de crestere, antibiotice (oua, pui/peste de crescatorie intensiva)
- fara soia si derivate (lapte/tofu) intrucat majoritatea produselor cu soia contin soia modificata genetic
- evitare expunere la aluminiu: deodorante, folie de gatit, detergenti, cosmetice, etc.)
- fara vopsire chimica a parului, doar cu produse naturale pe baza de henna
10. Hidratarea organismului :
- cu apa filtrata,
- cu sucuri facute in casa
- fara bauturi energizante,
- fara bauturi carbogazoase
- cu suc de sfecla rosie (deoarece contine betaina si scade homocisteina serica).
11. Scadere expunere la campuri electromagnetice EMF (7):
- scaderea expunerii la telefoane 4G/5G cu contact direct pe cap/corp
- router wifi inchis pe durata noptii
- fara folosirea cuptorului cu microunde in bucatarie
12. Timp pentru odihna si relaxare.
13. Autoeducatie in ceea ce priveste simptomele mutatiilor MTHFR.
14. Informarea membrilor familiei pentru testarea lor genetica ca purtatori de mutatii MTHFR.
Multa sanatate,
Iosefina
Referinte
- (1) http://ghr.nlm.nih.gov/gene/MTHFR
- (2) http://mondaythursdayfridaymthfr.blogspot.ro/2013/08/illness-syndromes-and-diseases.html
- (3) https://seekinghealth.org/wp-content/uploads/2015/03/PediatricPDX.pdf
- (4) http://ajcn.nutrition.org/content/89/1/216.full
- (5) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19917061
- (6) http://suzycohen.com/articles/methylation-problems/
- (7) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1540135
- (8) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1862844/pdf/canmedaj01360-0030.pdf
- (9) http://mthfr.net/mthfr-mutation-oral-contraceptives-not-recommended/2012/03/16/
- (10) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2902178
- (11) http://mthfr.net/mthfr-c677t-mutation-basic-protocol/2012/02/24/
- (12) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9211203
- (13) http://www.heartfixer.com/AMRI-Nutrigenomics_files/image011.jpg
- (14) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC26385/
- (15) http://ghr.nlm.nih.gov/gene/MTHFR
- (16) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25808073
- (17) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2698240/
- (18) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7956040
- (19) https://en.wikipedia.org/wiki/DNA_methylation
- (20) http://carcin.oxfordjournals.org/content/21/3/461.full
- (21) http://jid.oxfordjournals.org/content/202/5/700.long
- (22) http://dramyyasko.com/wp-content/uploads/2010/06/20-A1-SAMe.pdf
- (23) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK6561/
- (24) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK6561/
- (25) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25087163
- (26) http://www.genome.gov/27532724
- (27) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14587872
- (28) http://dramyyasko.com/wp-content/uploads/2010/06/texas-3-final.pdf
- (29) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12724210
- (30) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18950248
- (31) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9251242
- (32) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3035853/
- (33) http://www.epibeat.com/developmental-biology-stem-cells/dna-methylation-regulates-differentiation-of-naive-immune-cells-into-effector-cells/916/
- (34) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15172987
- (35) http://www.snpedia.com/index.php/Rs1801133
- (36) http://mthfr.net/mthfr-mutations-and-the-conditions-they-cause/2011/09/07/
- (37) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22230335
- (38) https://seekinghealth.org/resource/genetic-tests-whats-the-big-deal/
- (39) https://www.facebook.com/groups/230824260340671/
- (40) http://mthfr.net/mthfr-c677t-mutation-basic-protocol/2012/02/24/
- (41) http://suzycohen.com/articles/methylation-problems/
- (42) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1540135
- (43) https://www.facebook.com/groups/230824260340671/permalink/1424991374257281/
Solicitare de Consultanta personalizata

Pentru a va programa la o consultatie nutritionala online cu primirea unui tratament nutritional personalizat pe baza profilului genetic , puteti lua legatura cu mine prin :
- pagina de Contact.
- e-mail la office@nutrigenomic.ro
- telefon la numarul in reteaua Orange 0756 129 223
- formularul de mai jos.